04 de maig 2007

Els pirates posen a la xarxa la clau secreta del DVD d'alta definició

Per ;) Lapil

• Una allau d'irats cibernautes responen a l'intent de censurar la difusió del número
• A internet es venen samarretes amb les xifres i fins i tot s'han compost cançons
Font: El Periódico


EL PERIODICO DE CATALUÑA
JOAN CAÑETE BAYLE

WASHINGTON
És potser el número més popular d'internet avui dia. 09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 i 14 xifres i lletres més, fins a completar el codi secret hexadecimal que permet, amb l'ajuda de software especialitzat i uns respectables coneixements d'informàtica, piratejar els formats Blue Ray i HD DVD. Descobert per hackers el mes de febrer, el codi va passar gairebé desapercebut fins que aquesta setmana s'ha distribuït de manera massiva per la xarxa en una espècie de ¡Fuenteovejuna!, després que l'empresa que el va crear amenacés de querellar-se a algunes webs que el van difondre.
Si un tecleja el codi al Google, apareixeran 627.000 entrades, i pujant, fins al punt que aviat superarà els famosos sis números de Perdidos --4, 8, 15, 16, 23 i 42--, que compten amb 631.000 entrades. Si, per posar un cas, s'opta per buscar una part del número Pi --3,141592653589--, es trobaran 9.700 referències. A Youtube, un cibernauta ha penjat un vídeo en què canta una sentida cançó acústica la lletra de la qual és simplement el codi sencer.
Una altra web comercialitza samarretes estampades amb el número. Hi ha fins i tot algun amant de les endevinalles que ha publicat les xifres i lletres en una web creada per a l'ocasió, però ocultant-les en un format que està encriptat.





COPIAR EN DISCOS COMPACTES
La història dels números 09 f9 11 02... --també coneguts com a AACS, el nom de l'empresa creadora-- va començar al febrer, quan un pirata informàtic va aconseguir identificar-lo i el va penjar a internet. El número permet reproduir els formats Blue Ray i HD DVD en un ordinador i, per tant, copiar-lo en altres discos compactes, reproduir-lo en dispositius portàtils i posar-lo a disposició d'altres usuaris en els programes d'intercanvi de fitxers.
Les xifres aviat van trobar el seu forat en webs i blocs especialitzats en tecnologia i va arribar fins i tot a la Viquipèdia. La seva difusió va fer que AACS enviés les amenaces de querella, entre altres, a Google, per allotjar nombrosos blocs que reproduïen el número. Una de les webs que va rebre les missives va ser Digg, que serveix de suport per a notícies i enllaços subministrats per internautes, a l'estil de Youtube. Dilluns passat, seguint el consell dels seus advocats, Digg va esborrar tota entrada referent al codi, i en va publicar els motius.
La fúria internauta per la "censura" es va plasmar en una allau incontenible. Dimarts a la nit, Digg --que diu tenir 16 milions de lectors mensuals-- va republicar les entrades sobre el codi davant l'allau de protestes. "Preferiu veure Digg enfonsar-se lluitant que agenollar-se davant una gran companyia. Us hem escoltat i immediatament restaurarem els articles i afrontarem les conseqüències", va escriure en la web el seu fundador, Kevin Rose.


LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ
Pels internautes, es tracta d'un assumpte de llibertat d'expressió i de poder veure pel.lícules en qualsevol format. No ho veu igual AACS, que considera que la difusió del codi vulnera la llei, que als Estats Units permet copiar formats digitals sense protegir però no desbloquejar els protegits. Especialistes legals opinaven ahir que és difícil que una web perdi una hipotètica demanda en el moment que el codi s'ha convertit en un número tan popular. I més si les webs només difonen el número i no incorporen el software necessari per desbloquejar els formats, ja que llavors el pirateig requereix sòlids coneixements d'informàtica.
Des d'un punt de vista pràctic, AACS s'ha vist obligada a canviar el seu sistema de protecció. Els DVD Blue Ray i HD DVD produïts a partir del dia 23 d'abril incorporen un nou sistema de protecció que converteix el codi en inútil. Hi haurà usuaris que no podran reproduir-los als seus reproductors legals, però aquest és el preu a pagar per una seguretat que, de totes maneres, al capdavall es preveu impossible. Als fòrums de Digg s'apostava ahir que és qüestió de dies que el nou codi es faci públic i converteixi el vell en un altre exemple de l'extrema brevetat de la fama cibernètica.

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis