27 de juliol 2007

El sisé sentit del gat Óscar



Els gats, els meus animals preferits, intel·ligents i independents.
Mar

***********************************************************

Un gat anomenat Óscar, adoptat quan era un cadell pel personal d'un del geriàtric en l'estat de Rhode Island (EUA) s'ha guanyat el respecte dels treballadors i dels pacients per exercir una valuosa tasca en el centre gràcies a un sisè sentit molt especial: quan els residents, generalment malalts terminals i afectats per demència incapaços d'expressar la seva situació, entren en la fase final de la seva agonia, el felí alerta el personal situant-se al costat del moribund.

Els metges busquen una explicació química a l'estranya habilitat d'Óscar que David Sosa, metge geriatre del Centre de Rehabilitació per a Ancians de Providence ha exposat a la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine.


Des que Óscar es va instal·lar en la tercera planta del centre fa dos anys, la seva presència davant del llit d'un resident s'ha convertit en un senyal que els infermers prenen molt seriosament. "El gat sempre se les arregla per aparèixer i sempre ho fa en les últimes dues hores", assegura Sosa en explicar que el primer que es fa, quan Óscar s'arrup al costat d'un pacient, és cridar els seus familiars.

Segons el metge, Óscar ha encertat ja amb 25 residents als quals no solament els ha fet companyia en els seus últims moments de vida sinó que, amb la seva alerta, els ha permès donar l'últim sospir vetllats pels seus éssers estimats. Per això, el que en altres llocs convertiria el gat en una presència indesitjable, a la clínica de Rhode Island li ha valgut a Óscar l'afecte dels familiars dels residents. La vàlua de la tasca del felí de pelatge blanc i gris ha estat reconeguda amb una placa penjada en una de les parets de la clínica que diu: "Per les seves cures compassives, aquesta placa està dedicada a Óscar, el gat."

L'escepticisme que poguessin plantejar les facultats d'Óscar és frenat per la doctora Joan Teno, professora de salut comunitària de la Universitat Brown, que atén als pacients de la clínica. La doctora va manifestar que no creu que el felí tingui facultats paranormals. "És possible que hi hagi una explicació química", conclou Teno.

Font: ElPais

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis