02 d’octubre 2007

La 'ñ' arriba al '.es'

Lucía Villanueva - Madrid - diari: ADN


Els caràcters de les llengües oficials espanyoles, les titlles, dièresi i trencades podran formar part des de dimarts de les adreces d'internet

Els termes com espana, espagna o espania tenen les hores comptades en el registre dels dominis en el nostre país i, en breu, serà possible escriure http://www.españa.es.

El mateix succeirà amb altres paraules com ara "cigüeña o película", que a les direccions de pàgines web s'han d'escriure com "ciguena o pelicula", ja que els caràcters propis del castellà, el català, l'èuscar i el gallec, així com les titlles i les dièresis, comptaran per fi amb el lloc que mereixen a internet.

Es tracta d'un dels aspectes que recull la Llei de Mesures d'Impuls de la Societat de la Informació, que es tramita actualment al Congrés, i que permetrà de registrar dominis .es que incloguin ñ, ç i la l geminada del català (l·l), a més a més de titlles agudes i greus i dièresi (á, à; é, è; i, ï; o, ò; o, ü).

Registre escalonat

Amb aquesta nova mesura, arribaran al web direccions de pàgines web amb aquests tretze caràcters multilingües que formen part de les llengües espanyoles oficials i que no s'inclouen a l'alfabet anglosaxó, l'estàndard a internet.

El registre de dominis .es amb aquests caràcters es posarà en funcionament de manera escalonada. La primera fase tindrà un caràcter preferent per als titulars que hagin registrat els seus dominis abans de l'1 de juny d'aquest any.

En aquesta fase, que començarà demà dimarts a les 6 del matí i finalitzarà el 30 d'octubre a les 6 de la tarda, aquests titulars podran sol·licitar les versions multilingües dels seus dominis i, en correspondència amb unes regles d'assignació establertes, Red.es, entitat del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, decidirà quines sol·licituds s'aproven.

Així, per exemple, si una persona que s'anomena Peña de cognom va registrar www.pena.es, tindrà preferència per aconseguir el definitiu www.peña.es.

Posteriorment, i amb un avís que l'entitat publicarà amb 15 dies d'antelació, la resta dels usuaris podrà sol·licitar dominis .es multilingües i, per ordre d'arribada, s'assignaran els dominis sol·licitats i que estiguin lliures.

Problemes d'incompatibilitat

Ara com ara, explica Iris Carro, gerent de dominios.es, una entitat integrada en Red.es, "no és recomenable" utilitzar aquests caràcters en les adreces de correu electrònic, ja que no depèn directament del domini sinó del servidor de correu i pot donar lloc a unes certes incompatibilitats. Es refereix al nom que apareix a l'esquerra de la rova.

La visualització d'aquests caràcters en el web dependrà, com afegeix Carro, de l'explorador que s'utilitzi. "Si té una versió actualitzada, els visualitzarà sense problemes". Malgrat tot, Red.es ha posat en marxa un domini de prova per comprovar si el navegador suporta aquests caràcters. Si és així, s'arribarà a una pàgina amb informació relacionada amb noms de dominis multilingües.

Iris Carro confia que en aquest temps no es produeixi cap complicació important. "Un procés com aquest té els seus riscs, però l'hem lligat tot molt bé a nivell tècnic i jurídic per evitar qualsevol problema que pogués sorgir".

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis