15 d’octubre 2007

Blog Action Day - "Se m'ha anat l'olla"


Avui és el dia Blog Action Day en el que milers de bloguers parlaran del Medi Ambient i posaran el seu granet de sorra.


La meva petita contribució son consells a la cuina:


Pensa sempre en termes energètics!
- Tapa l'olla o casserola
- Utilitza només l'aigua necessària quan vagis a bullir aliments
- Usa olla de pressió, millor la súper-ràpida.
- Mai has de pre-calentar el forn.
- Si has de comprar una cuina tria-la de gas millor que elèctrica (d'aquestes la més eficient és la vitroceràmica d'inducció).
- Si tens cuina elèctrica, apaga els focs o el forn quan estigui calent i deixa que s'acabi de cuinar sense gastar electricitat.


Lliura't dels devoradors d'energia i verifica el consum energètic de qualsevol nou electrodomèstic abans de comprar-lo.
- Compra només els electrodomèstics més eficients (a Europa: Categoria A+ o A++).
- Escull també el volum que realment necessites; per exemple en un frigorífic el qual vagis a omplir en menys de dos terços (tres cambres en el cas del congelador). Col·loca el frigorífic en un lloc fresc no ho posis mai prop de fonts de calor (forn, cuina, calefacció ..).
- Obre les portes de la nevera i del congelador el menor temps possible i verifica que tanquen bé.
- No obstrueixis la ventilació de les reixetes de darrere del frigorífic, manten-les netes de pols. Descongela'l amb regularitat, en el cas que l'aparell no ho faci de forma automàtica.
- Consumeixen més energia quan acumulen gel.
- No introdueixis mai aliments calents.
- Descongela el menjar preferentment passant-la del congelador a la nevera un dia abans
- Ajusta el termostat a una temperatura no excessivament baixa.
- Per cada ºC que baixa augmenta el consum un 5%.

-Un frigorífic fabricat en 1993 consumeix el doble d'electricitat que un model d'alta qualitat modern. El seu canvi et suposarà grans estalvis en la factura elèctrica, i contribuiràs a reduir les emissions anuals de CO2 en 100 quilos.

-La cuina casolana és la millor, també per al medi ambient, ja que és més eficient quant a emissions de CO2 que els plats de menjar ràpid i els congelats llests per a consum.


Escalfar aigua o menjar consumeix molta energia.
- Evita escalfar més de la qual necessitis.
- Utilitza els sistemes més eficients, com les cuines de gas o els bullidors elèctrics (per a l'aigua).
- Mai escalfis el menjar en una cuina elèctrica és més eficient utilitzar el microones.

En definitiva que no se t'en vagi l'olla!!! cuida el nostre medi ambient!


SEGUR QUE VOSALTRES SABEU MOLTS MES TRUCS, ESTEU CONVIDATS, COM SEMPRE, A COMENTAR-LOS.

Mar

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis