01 d’agost 2007

Mediterranis, us presento: la reacTable

Per ;) Lapil




La reacTable és un instrument que han desenvolupat l’equip d’investigadors del Grup de Tecnología Musical de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona que permet crear música a partir de la interrelació de diversos objectes transparent sobre una superfície translucida multitàctil, com peces de Lego que en lloc d'encaixar en l'espai físic encaixen en l'espai sonor. La posició i diverses accions molt intuïtives determinen la música resultant, és una composició topològica que admet diversos nivells de complexitat, des d'un nen a un DJ, i permet també la creació en grup.

El tema és que entre els objectius de l’equip era que fos intuïtiu, sense manuals ni instruccions, i que varies persones puguessin col•laborar i interactuar amb el ReacTable a la vegada poden treure temes junts, és a dir com un grup musical tocant tots el mateix instrument.

En aquest video en Sergi Jordà, "l'inventor" del Reactable, ens explica com funciona aquest instrument.

Björk ho está utilitzant en la seva última gira!!!!

AGENCIAS ELMUNDO.ES
BARCELONA.- La cantant islandesa Björk està utilitzant en la seva actual gira mundial, que recalarà el pròxim 15 de juliol en La Granja (Segòvia), l'instrument musical electrònic reacTable, creat pels investigadors del Grup de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra.

La 'reacTable' té un funcionament molt senzill pel qual diversos músics comparteixen el seu control desplaçant i fent rodar fitxes transparents sobre una taula lluminosa. Cadascun dels usuaris pot crear una funció sonora diferent. És un instrument musical de col•laboració: diversos executants simultanis comparteixen el seu control, desplaçant i fent rodar les fitxes. Mitjançant l'aproximació i la relació entre si dels diferents objectes, cadascun amb una funció sonora diferent (hi ha generadors de so, filtres, moduladors, ...), els usuaris van creant complexes i dinàmiques topologies sonores, segons els seus creadors.


Es basa en una superfície translúcida multitáctil. Una càmera situada sota la taula analitza constantment la superfície, segueix els moviments i la naturalesa, posició i orientació dels objectes físics situats sobre ella. Un canó, també sota la taula, projecta animacions en la mateixa superfície que representen l'activitat que sobre la taula es realitza, a manera de 'feedback' visual.


L'equip d'investigadors que ha desenvolupat aquest instrument està dirigit per l'investigador, músic i creador digital Sergi Jordà i està format per Marcos Alonso i els austríacs Günter Geiger i Martin Kaltenbrunner, tots ells enginyers informàtics i músics.


Un primer 'baptisme' en públic de l'innovador instrument va tenir lloc fa dos anys, en el marc de l'Ars Electronica, quan es va poder escoltar una composició realitzada mitjançant 'reacTable' interpretada simultàniament a Barcelona i Linz (Àustria)


Fa uns mesos, Björk va contactar amb l'equip de la 'reacTable', amb qui va tenir una reunió a París. La pròpia cantant i un dels seus músics la van provar, els va agradar i van encarregar una per als seus concerts a un preu no desvetllat. Segons els seus creadors "no és un producte comercial, encara que la seva fabricació encara és molt cara".

A Espanya hem pogut veure a la cantant islandesa actuant al costat de la 'reacTable' a Bilbao, Segòvia i Madrid, respectivament.


Aquí podeu veure una actuació de Björk en directe on usen la reacTable! ;)


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bo aquest aparell!!!

La música sense partituras, genial!!!

I el més intuitiva possible!!


Caldrà seguir el que es pot arribar a fer amb aquesta taula màgica!

;-)

Mar ha dit...

M'ho havies explicat, però com sempre la realitat supera la ficció. Quina passada, m'ha deixat sense paraules.

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis