17 d’abril 2007

Teniu productes químics a casa i molt perillosos per a la vostra salut? Segur que si.


Per Mediterrània

Podem gaudir de productes de consumidors moderns sense que hagin de contenir productes químics perillosos? És irrealista esperar que les empreses substitueixin aquestes substàncies amb alternatives més segures i aconsegueixin el mateix rendiment tècnic a un cost raonable? És la substitució una aspiració imprecisa pel futur però no per al món real? I com a última pregunta, com pot ser que amb tota la informació a nostre abast?, perquè els mitjans de comunicació viuen dels que els aporten les empreses que fan els anuncis?.

En el link que hi ha al final, veureu que moltíssims productes els teniu a casa, jo mateixa en tinc, i això que des del 2003 reviso cada any quins productes estan lliures de substàncies nocives, i quines no, d'aquesta base de dades de Greenpeace, volia compartirla amb vosaltres. Al 2003, la realitat era molt més dura, hi havien molts menys productes, marques com "Froggui (productes de la llar)" i "Naturaleza y Vida" (xampús, etc) era casi l'unic que es podia adquirir llavors, afortunadament està canviant.

La base de dades de Casa Química de Greenpeace es llançava el 2003 per demostrar que la substitució de matèries perilloses amb alternatives més segures. En gaires casos, l'ús de matèries perilloses no és necessari hi ha alternatives. La base de dades també dóna suport a la necessitat de legislació. Aquest informe revisa el progrés que les companyies han fet cap a substitució durant la vida de la base de dades. Mostra que els consumidors poden triar entre molts productes que són ja lliures d'aquestes substàncies, de matèries perilloses independent de la legislació.
La velocitat de canvi per algunes empreses mostra que les alternatives per a molts usos de matèries perilloses estan ja disponibles o com a mínim ja s'estan avaluant per empreses de substitution. Altres demostren que substitució no és un objectiu futur però és possible. Per contrast, el nombre gran d'empreses i marques que romanen en vermell mostra que algunes empreses estan poc disposades a fer alguns canvis llevat que siguin forçats fer això per legislació, fins i tot entre algunes de les empreses més grans, d'aquesta base de dades.
Encara que la presència estesa de productes químics perillosos en l'ambient s'està documentant cada vegada més, poques persones són conscients que molts d'aquests mateixos productes químics es trobin a la casa i que siguin sovint present en productes diaris. Greenpeace va emprendre investigacions per mostrar que els productes químics perillosos eren contaminants va nomenar laboratoris independents per analitzar productes per a aquestes substàncies i son ingredients comuns en una gamma de productes domèstics.

Ens afecta a tots i fins i tot el nen nonat està exposat a productes químics nocius durant el seu desenvolupament a l'úter, com trobàvem quan investigàvem sang des dels cordons umbilicals de nou nadó nascut. En aquest escenari crític de desenvolupament, les quantitats fins i tot minúscules de matèries perilloses tenen el potencial per canviar el desenvolupament d'una criatura.

En aquesta plana de Greenpeace, trobareu tota la informació detallada (en anglès):

  • VERMELL - l'empresa ha confirmat que utilitza contaminants químics nocius i no tinguin cap pla d'eliminar-los, o la companyia no ha respost o s'ha negat a proporcionar la informació (productes de la llar, com els de Henke, i altres com Fairy, Ariel, Bold, Daz, Ajax, Ambipur, Colgate Palmolive..; Perfums de CK, Dior, Chanel,...; cosmètics: Jhonson & Jhonson, Wela, L'Oreal, ...; de roba infantil: Disney i The Disney Store, ...; de joguines: Fhiser Price, Mattel, Playkools, Vtech, ...; de sabatilles esportives: Adidas, Reebok, ...; de TV com Philips, Panasonic, Bang & Olufsen, Daewo, Grundig, Sanyo, Sarp, Thosiba, ...; de Mòbils: Motorola, Siemens, ...; d'ordinadors: Fujitsu, Siemens, Acer, Apple, IBM, ...)
    En el cas de que fosin cromos per col·leccionar, em faltaria poc per acabar la col·lecció
  • GROC - la companyia ha confirmat que utilitzin contaminants químics nocius, però hagin comès a la supressió d'aquests productes químics abans d'una certa data (productes: còsmetics i perfums: Body Shop, ...; roba infantil Hennes Mauritz; de joguines Leco i Chicco; de sabatilles esportives: Nike; de TV: LG, Sony, Samsung, de mòbils: Samsung, Nokia, LGE; de mòbils: HP, Dell, Samsung).

  • VERD - la companyia ens ha dit explícitament que no utilitzen contaminants químics nocius a l'altre costat de la seva gamma de producte sencera (productes com: de cosmètica: Naturaleza y Vida, Weleda, Meviltacosm; de perfums: Alquimia, Sante, Puma, Melvitacosm; de roba infantil: Green Baby, Marks & Spencer; de sabatilles esportives: Puma, Asics, New Balance; de TV, mòbils i ordinadors cap producte en verd dels testats).
    Ocasionalment el grau de companyia serà diferent del grau de producte, per exemple, quan ha eliminat una companyia matèries perilloses en una línia de producte excepte no haver fet el mateix compromís a l'altre costat de la seva gamma, el producte és groc, però l'ordenació de companyia és vermella.

Mediterrània.

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis