19 de febrer 2008

ELS PETITS CANVIS SÓN IMPORTANTS -2-

Per Mònica:

Abans de res, saludar-vos a tots, de nou. Fa temps que no feia cap aportació, i avui tinc dos motius per tornar a aparèixer.

Us explico:

Gairebé fa un any de la meva estrena. El 21 de març de 2007 vaig publicar el meu primer article. Motiu 1.

Motiu 2. El títol d’aquest primer escrit va ser : Els petits canvis són importants, jjajajajajajajaja....... per això he titulat igual aquest article.

Per fer una mica de memòria, ara fa onze mesos, proposava estalviar el consum de bosses de plàstic anant a comprar amb el cistell.......... iiiii ostres !!!!!!!!, ahir i avui, tots els mitjans de comunicació ens fan la mateixa proposta. Ho heu sentit ???????

Ens han tornar a recordar que, els catalans consumim, en cada compra, una mitjana de sis bosses i només a Catalunya, es consumeixen més d’11 milions de bosses per setmana i sols s’usen un cop.

Si es deixés d’utilitzar, només una bossa a l’any per persona, es deixarien d’emetre més de 100 tones de CO2. Per plantes de reciclatge passen més de 2.000 tones de bosses l’any, generant grans quantitats de diòxid de carboni. A part de això, també cal pensar en l’estalvi de petroli que representaria.


Un altre aspecte a tenir en compte, és que el plàstics, com a residu, és un material que no és degradables, és impermeable. Això fa que s’estigui indefinidament en el nostre entorn quan es llença. Es pot trencar per acció de la llum (“fotodegradació”) però no desapareix. Cada tipus de plàstic (n’hi ha molts) té un comportament diferent, però sempre són molt perdurables. Això ha comportat, entre altres greus problemes, que el mar pateixi, perquè diàriament i arreu del mon, s’hi aboquen tones i tones d’escombraries urbanes i industrials, que provoquen la mort de molts animals marins.

A títol d’exemple, us puc explicar que, buscant informació sobre el tema, he sabut que moltes tortugues moren lentament per obstrucció de l’estomac, ja que el seu menjar preferit son les meduses, fàcilment confundibles amb una bossa de plàstic. D’exemples n’he trobat molts més, i tots són molt macabres.


Una alternativa a la bossa de plàstic com a eina de transport, sembla que sigui la bossa de paper, doncs no. Malgrat el que sembla, produir i transportar bosses de paper és més contaminant en termes d’ús d’arbres, energia utilitzada per a transformar la cel·lulosa i la pasta de paper, i el consum per persona i any, és semblant al de les bosses de plàstic.


Tot i això, he trobat que a Espanya, el Ministeri de Medi Ambient va decidir substituir el 70% de les bosses de plàstic per les de paper, abans de 2015, i en canvi, sembla que les alternatives més optimes són les bosses 100% biodegradables fabricades amb elements orgànics com la fècula del midó de la creïlla, que es descomposa de forma natural i és apte per als contenidors d’escombriaires orgànics; o les bosses de cotó.


La Generalitat fa temps que estudia la formula per reduir el consum de les bosses de plàstic. L’objectiu és reduir el 30% el 2009 i el 50% el 2012.


El passat 4 de febrer es va publicar : - La Generalitat gravarà les bosses de plàstic de l'àmbit comercial si no arriba a un acord amb els distribuïdors a les reunions que mantindrà a final d'aquesta setmana amb el sector, segons ha informat a Europa Press la gerent de la Agència Catalana de Residus, Genoveva Català.


Ja tornem a estar en el punt de sempre, on tot ha de passar per la butxaca. Sembla que tot ho entenem millor quan ens toquen la butxaca, i això no és cert. No entenem res. Amb aquesta mesura, podem arribar a canviar els nostres hàbits, però no per consciencia, sinó per estalviar-nos uns calers. Però res del que no es fa convençut, perdura en el temps. Ens cal entendre el problema per reaccionar de veritat


Una altra proposta és la que avui mateix s’ha publicat en tots els mitjans de comunicació. El Departament de Medi Ambient i l'empresa de supermercats Bonpreu han firmat un conveni pioner a Catalunya per reduir el consum de bosses de plàstic. L'objectiu del pacte és, en el període d'un any, disminuir en un 20% l'ús d'aquest tipus de bosses. Per aconseguir-ho, es compensarà el client amb 2 cèntims d'euro per cada bossa que no agafi, partint de la base, que se sol fer servir una bossa per cada deu euros de compra. També es potenciaran alternatives com el cabàs i el carretó de rodes, i d'altres de més modernes com les bosses compostables, que costaran 5 cèntims d'euro, la caixa de cartró i la bossa de plàstic rígid. El principal canvi és que no es facilitaran indiscriminadament, com fins ara.


Amb tot això, us faig la mateixa proposta que us vaig fer uns mesos enrere: anem a comprar amb el cistell ??????.




El Capità Enciam tenia una frase molt adequada:
ELS PETITS CANVIS SÓN PODEROSOS

12 comentaris:

Mediterrània ha dit...

Ostressss!!! sí que ho he vist!!!

Jo m'apunto a anar amb el CISTELL!!!!

Per cert, benvinguda una altra vegada Capità Enciam se m'ha oblidat de posar, no he vist el segón e-mail, jajajaja, ara m'he adonat.

monica ha dit...

Cap problema, Mar. Davant l'oblit, ho afegeixo aquí :

Tal i com em va dir algú fa un temps : CAPITÀ ENCIAM, recordo el seu lema que és molt adient per aquest article : ELS PETITS CANVIS SON PODEROSOS !!!!!!

Cecília ha dit...

Capità Enciam! M'ha encantat la teva aportació. I saps que estic plenament d'acord. M'agrada la mesura de la cadena Bon Preu. Veig més difícil que la gent reprengui el costum del cabàs o el carro... ens hem tornat tant còmodes!
Però potser mica en mica, es va afegint penya a l'iniciativa.
Ei, Mònica! Aquest podria ser un bon tema per la carrossa de la bici, seguint la línia que porteu els darrers anys. Fer veure la nocivitat del plàstic, tothom disfressat de bossa de plàstic no-degradable i la carrossa amb una mostra dels seus efectes... ahí queda la propuesta.

Anònim ha dit...

HOLA MONICA!!!
ESTIC MOLT CONTET/TA DE TORNAR A
LLEGIR ELS TEUS SAVIS COMENTARIS.
PETONSSSSS.

Anònim ha dit...

HOLA MONICA!!!
ESTIC MOLT CONTET/TA DE TORNAR A
LLEGIR ELS TEUS SAVIS COMENTARIS.
PETONSSSSS.

monica ha dit...

Eiiiiiiiiiiii, Cecilia !!!!!!
si de cas, farè arribar la teva idea als carrossaires d'aquest curs, jajajajajaja........ ja saps que enguany jo no aniré a fer carrrrroooossssssaaaaaaaaa, jajajajaja

I tuuuu ???? Anonim/a, moltes gràcies per les teves paraules, però segur que m'agradariem MOLT MÉS si sabés a qui les haig de dirigir.
El teu nom comença amb N ????
O potser amb J ?????
Si vols.... podem jugar al joc de les endevinalles. Tu em dones pistes, i jo ho endevino. Que et sembla ??.
Aqui deixo una nova proposta.
Eiiiiiiiiii..... la resta abstenir-vos de fer trampes, jijijijiji..... perquè ja us veig a venir, jajajajajajaja

Mar ha dit...

jajajaja, doncs jajajaja, perque he vist que no es poden fer trampes... jajajaja.

Be em sembla que jo no et serveixo o començo per M, o per M, o també per M.

Comença per x...? x=?, no tens més pistes per resoldre l'equació a més s'amplia amb el sexe indefinit d'aquest anònim/a.

Raul Ferre ha dit...

Holaaa,Des de fa temps que faig servir una bosa de roba la mar de xula que em van donar en una fira. es molt practica, i gracies a ella he deixat d'agafar moltes boses de plastic dels comerços. Us animo a fer servir el cistell, que si recorde-ho, les nostres mares ja feien servir.

eiii, jo no soc l'anomim, encara que m'alegtra molt gaudir del que ens diu la Monica.

monica ha dit...

jajajajajaja, Mar i Raul, gràcies per dir-me que l'anònim/a no sou vosaltres, però d'entrada ja us vaig descartar jo, JAJAJAJAJAJAJAJJAJAJA.

Mar,necessito ajuda : Tenint en compte que ja us tinc fora de sospita a vosaltres dos, i a la Cecilia, és clar........ tu que saps quants lectors tens, entre quin número de persones hauré de trobar al meu/va anònim/a?????????

Mar ha dit...

Hoooooola Mònica!!

Jo no ho puc saber, qui es l'anònim/a, abans i fins l'agost o així controlava el tema, però ara no tinc ni idea qui es aquest o aquesta, l'únic que tinc és moderació de comentaris per els que no en tenen permisos com vosaltres, solament els publico, si m'agraden, jajajaja.

A més a més, en cas de que ho sapiguès, que no és el cas, jajajaja, si és anònim, entra en secret de confessió,per ètica no t'ho podria dir, jajajaja.

Hauràs d'indagar per altres camins.

Una pista que tens es que escriu en majúscules, altra que l'ha enviat dues vegades,per el que no sap que hi ha moderació de comentaris, i no escriu masses comentaris últimament o és la primera vegada, altra que escriu Mònica sense accent. No sé, es l'únic que et puc ajudar, jajaja, de fet tu ja tens més pistes que jo, tens inicials possibles i tot.

Anònim ha dit...

A mi els reis de l'Orient em van portar un carro d'anar a comprar, i el que faig és agafar les bosses de plàstic que em donaven a les botigues, i els hi dono perquè no en gastin cap més, les vaig reciclant i quan s'acabin ... els paquets directes al carro.

monica ha dit...

Hola, Rosa M !!!
Quin bon regal que et van portar els Reis d'Orient !!!!
I amb això que fas de retornar les bosses, deus deixar a les caixeres "caos",perquè ja se que es queden parades quan algú no vol bosses, doncs imagino la cara que deuen posar, quan a sobre, els hi retornen.

I tuuuuuuu..... anònim/a, els calçots els emboliques amb paper de diari o amb bosses ???? jajajajajajajaja

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis