08 d’abril 2008

Colom era català

Notícia de Vilaweb


Un autor nord-americà també diu que Colom era català


Estudiants de tot el món aprenen que Cristòfor Colom, considerat el descobridor d'Amèrica, era genovès, i que en nom dels reis catòlics va embarcar-se en el projecte que el va portar al nou continent. Però tot un corrent d'investigadors s'oposa a aquesta teoria, i diu que aquest no era l'origen de l'aventurer. L'arenyenc Jordi Bilbeny fa temps que sosté que Colom era català, i que la història ha manipulat aquesta condició per raons polítiques. Ara un autor nord-americà, un país que venera aquest personatge històric, és a punt de publicar un llibre en què coincideix amb les teories de Bilbeny.

Charles J. Merrill és professor d'espanyol al seminari Mount St. Mary's, als Estats Units. És expert en literatura catalana medieval i ha col·laborat amb el canal Discovery Channel. Aviat publicarà 'Solving the enigma of Colombus' origins', en què sosté que Colom era català, nascut en una família 'hostil a la dinastia que governava el seu país'. Graduat a la Duke University, l'investigador va passar un any a Cervera estudiant els orígens de l'almirall.

Merrill diu que, 'si bé algunes teories revisionistes sobre els orígens de Colom han estat marcades per motius nacionalistes i consideracions que no tenen res a veure amb la història', la teoria que aquest personatge fos català és la més consistent. Segons ell, aquesta troballa pot tenir importants implicacions per a altres teories històriques i demostrar que el paper d'Itàlia en la Renaixença no fou tan decisiu com s'ha considerat fins ara.



4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interesant l'article. Jo no coneixia aquesta teoria sobre els orígens catalans de Colom, però d'ara endavant estaré alerta a les noves publicacions que puguen sorgir al respecte. Salutacions desde la terreta!

Mar ha dit...

Ultreia! Ultreia

Tu, per aquests barris! em fa molta il·lusió, per cert sóc la Mar (la Mediterrània).

Dons arrel d'aquesta teoria, que jo també desconeixia, vaig anar cercant informació (vídeos en el Youtube, textos) d'en Jordi Bilbeny, i com a resultat i més sorpresa encara (diria que al·lucinada) és que Cervantes "Sivert o Cirvent" també hi havia la teoria que era Català, i que tot va estat censurat i manipulat, des del lloc de naixement fins als primers escrits, una barbaritat de indicis que l'han portat fins a fer aquestes afirmacions. Això seria un cop massa fort encara que sigués veritat, jajajajaja, per assolir-ho.

Molts Petons, Ultreia!!

Mar

Anònim ha dit...

Ei Mar!! Finalment la xarxa és una familia...jeje.
Cervantes català??? Mare de Déu...Espere que Fraga no s´entere o li agafarà un algo roïn...jejeje. Això sembla una notícia digna de "Milenio 3" o "La Rosa de los Vientos"...com a mínim.
Feliç dia de Sant Jordi!

Mar ha dit...

Si, si, si en Fraga s'assabenta s'en va cap al "más alla". És millor mantenir-ho en secret en aquests moments de la història i que a ningú li agafi res, jajajaja.


Molt petons!!!

Mar

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis