23 de febrer 2007

Vilanova (1) - El Vendrell (2)

Per Mediterrània

Només començar el partit, a la primera part guanya 1 a 0 el Vilanova, perquè juga a casa i s’ho te molt cregut, i al camp contrari, no hi ha ningú per defensar. A la segona venen els jugadors del Vendrell, i remunta, li fa dos “golassos” al Xató de Vilanova, sí, dos perquè son dos els que estan a favor del Xató del Vendrell, contra un de Vilanova, i si voleu, recolliran signes, per que quedi 1 a 1000, cap problema!!!. A més, segur què en Jordi , no ha provat el de la meva sogra, sinó no faria aquestes afirmacions. Ja estic veien a tot El Vendrell alçat, amb pancartes pel carrer dient:EL MILLOR XATÓ AL VENDRELL!!!
Per cert, que he vist un cartell a Vilafranca, que posa “La Ruta del Xató” pot ser, que existeixi el xató a Vilafranca?. Sé que almenys una vilafranquina es mira aquest bloc, si te res a dir…… que ho digui ara o que calli per sempre.Qué no sigui per no crear polèmica!!!.
Una amiga del Vendrell m’ha enviat aquest escrit, que ….. COMEEEEEEENCI EL PARTIT O LA GUERRA DEL XATOOOOOOOOÓ!!!
Moltes Gràcies i Felicitats AMIGA! per la teva bona aportació a aquest bloc.
Mediterrània.
PERQUÈ EL XATÓ DEL VENDRELL ??
Ja que una persona de Vilanova m’ha fet saber que el millor xató és el seu, jo us vull presentar els meus arguments per decantar-me cap al Vendrell.
Abans de res, explicaré quin és l’origen del xató. Es situa en el mon del vi. Una vegada el vi estava a la punta i a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bóta, una cerimònia cabdal en tot el procés que consistia en posar una petita aixeta (l’aixetó) que permetia que el vi sortís. Aquest moment marcava l’inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d’una menja composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases del pagesos, servida amb les fulles de la verdura de la temporada d’hivern i amanida amb una salsa especial. Aquesta menja ritual que acompanyava la cerimònia d’aixetonar la bóta de vi és doncs a l’origen de l’actual xató.
Diferències de plat:
EL VENDRELL
VILANOVA
Ingredients per a la salsa
Ametlles, avellanes, i tot cuit: nyora escaldada, pa fregit, ceba escalivada, cabeça d’alls escalivada, tomacons escalivats, oli, sal, vinagre i pebre vermell.
Tots en cru :alls mitjans, ametlles, avellanes torrades, nyora, molla de pa xopada de vinagre, oli i sal
Ingredients pel plat
Escarola, bacallà esqueixat i dessalat, tonyina dessalada i esqueixada, anxova i olives arbequines.
Acompanyat de varies truites, com a mínim de dos tipus. Les típiques són de fesols o mongetes seques i espinacs.
Escaroles, bacallà esqueixat i dessalat, tonyina dessalada i esqueixada, filets de seitó dessalats, olives arbequines i negres.
Com es serveix
La salsa es posa als ingredients del plat, unes dues hores abans de ser menjat per tal que l’escarola quedi masarada. Es diu que l’escarola queda cuita amb la salsa.
La salsa es posa als ingredients del plat tot just quan es comença a menjar. Com una amanida.
L’Enciclopèdia Catalana diu: “Amanida és un plat compost principalment de verdura amanida amb sal, oli, vinagre, etc.”.És exactament el que fan els de Vilanova amb l’escarola i la salsa.
Si també consultem la paraula xató a l’Enciclopèdia Catalana d’edicions anteriors, veurem que hi diu, “plat típic del Vendrell”. Si la consulta la fem avui, veurem que hi diu, “plat típic del Baix Penedès i del Garraf.”
Al Vendrell existeix, i en cap d’altre població no existeix, la Universitat del Xató de Catalunya. Aquesta és una associació culinària creada el 1988 amb l’objectiu de reclamar la paternitat del xató i fomentar el seu coneixement i contribuir a la seva difusió. Aquesta és col•laboradora de la celebració de la Xatonada Popular, imparteixen classes de xató a les escoles de la vila i de la comarca del Baix Penedès.Els associats poden arribar a ser Mestre Xatonaire d’Honor, Mestre Xatonaire Major, Promotor o Mestre Xatonaire. Tots ells estan investits amb una toga dels colors de la bandera del Vendrell, blava i verda. Als guanyadors anuals del concurs de xató, se’ls nomena Mestres Xatonaires.
Dita de guerra d’aquesta universitat : “És sabut per tothom que nostre senyor va fer el mon en 6 dies i el que va fer 7, va descansar per menjar un plat de xató del Vendrell.” Hi pot haver un xató més antic ????
Gràcies al fet què la Universitat del Xató va a les escoles a ensenyar-ne a fer, cada any per la xatonada popular, tenim més de 250 nens i nenes fent xató a la Rambla. Aquesta, també és una qüestió important a tenir en compte, perquè cap altre població te tants xatonaires infantils de 8, 9 i 10 anys. L’exhibició de xatonaires infantils és digne de veure. Tots uniformats amb el davantal i picant al morter sobre unes taules llarguíssimes. Un al costat de l’altre. El fet de tenir tants xatonaires infantils ha estat públicament reconegut per Vilanova, Vilafranca i Sitges.Enguany ha fet 20 anys que s’ensenya a fer xató a les escoles.
Si parlem de la ruta del xató, també hi tenim molt a dir perquè existeix gràcies a la iniciativa el senyor Pere Martí Bargalló. Un vendrellenc que sempre va apostar fort per aquest plat. Gràcies a les seves converses, la ruta del xató va començar amb Vendrell, no cal dir, Vilanova, Sitges i Vilafranca. Aquests últims elaboren un vi exprés de la ruta del xató.
De concursos de xató, actualment se’n fan a tots els municipis que formem part de la ruta, però el Vendrell, un cop més, va ser el pioner. Enguany hem fet la 21edició.
Vendrell i Vilanova també fem diferent el concurs de xató. Vilanova fa concurs de la salsa i a Vendrell, fem el concurs del plat complet : escarola, bacallà esqueixat i dessalat, tonyina dessalada i esqueixada, anxova, olives arbequines i les truites juntament amb la salsa que es deixa reposar perquè l’escarola quedi cuita.
A Vilanova es presenten a concurs amb un morter i al Vendrell amb una caçola amb tapa que lliura l’organització perquè totes siguin iguals i no es conegui l’autor. Al Vendrell, cada concursant elabora el plat complet (menys les truites que es porten de casa fetes) a la Rambla. Des d’escalivar, picar al morter i muntar al plat. La caçola tapada està numerada per garantir l’anonimat. Un cop el jurat n’ha triat una, l’organització desvetlla el nom del guanyador.
Malgrat tot això, també haig de dir que celebro l’esforç de tots per saber treballar conjuntament i acceptar que un dels aspectes positius d’aquest plat és la diversitat i les varietats en la seva recepta, però……………….també se m’escapa dir que el millor i el més bo és el del Vendrell !!!!
Una amiga del bloc (El Vendrell)

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis