12 de juny 2007

La increïble llista sobre les malalties mes rares conegudes fins al moment

Una llista realment molt curiosa la que en Ahmad Anvari ha recopilat. Una de les malalties es podria treure d'aquesta llista si tots els gossos tinguessin passejadors com el de la fotografia.

Mediterrània


Colze de passejadors de gos o de pescadors, dits cervecers i targetitis, son algunes de les malalties més insòlites. Existeixen més de 25 trastorns extravagants lligats a feines i hobbies.

"Cada boig amb el seu tema". Aquesta frase tan comuna i trillada troba a un nou personatge amb una llista en el seu haver: malalties rarísimes i insòlites, però reals. Es tracta d'un enginyer en sistemes dels EE.O., Ahmad Anvari, qui va anar recopilant dades per mitjà de revistes científiques, articles mèdics i arxius. Així va poder comprovar que existeixen més de 25 malalties o trastorns insòlits i extravagants, lligats a treballs o entreteniments .

Òbviament, el primer contacte amb aquesta informació, genera dubtes, riure, intriga i un munt més de sensacions vinculades al "això no pot ser... o si?".


Sembla que si. Si prenem com eix les ocupacions, una de les malalties és el Colze de Pasejadors de Gos (Dog walkers elbow) esmentat per primera vegada en 1979 en el "New England Medical Journal" referint-se al dolor causat per la tensió constant i les estirades de la corretja del gos. Aquesta condició, és una de les 150 descrites a l'Atlas of Occupational Markers on Human Remains publicat en 1999. Aquest llibre, d'interès per a antropòlegs, físics, paleontòlogues i mèdics ja que descriu com les diferents ocupacions van ser afectant la salut de l'home. Algunes d'aquesta publicació, no inclosa en la llista de Anvari, és "El taló del policia", bursitis produïda per caminar moltes hores pel paviment.

Tornant a la llista, altre trastorn vinculat al treball és el Colze de Pescador, que és la inflamació dolorosa del muscle i colze a causa de repetides sacsejades cap amunt de la canya ("New England Medical Journal", 1981 ). Diversos fòrums dedicats a la pesca parlen del tema. En Pesca Mediterrani2.com, un treballador compte: "Companys, no penso deixar de pescar encara que es caiguin els braços al sòl, segueixo treballant encara que veig les estrelles. He provat el gel en el colze i em va bastant bé. El de les infiltracions també m'ho va comentar el meu metge però em van dir que dol un munt, espero no haver d'arribar a això". Al que hipotèticament li respondria Vicente, des d'altre fòrum: "Benvingut al club... Tots els pescadors hem patit el colze de pescador (tennista? voleybolista?) alguna vegada".

Agregant una variable a les contingències pròpies de cada treball, està l'estrès: llavors la llista comença a créixer. L'estrès laboral sorgeix quan es produeix un desajust entre la persona, el lloc de treball i la pròpia organització o empresa. L'Organització Mundial de la Salut considera que la professió de controlador aeri és una de les activitats més estresants, ja que obliga a treballar en una situació de tensió constant i amb un elevadíssim grau de concentració . El resultat són úlceres péptiques i altres malestars que es coneixen com la Síndrome del Controlador Aeri.

Altra "professió" que comporta innombrables riscos, encara que no és molt reconeguda, és la de mestressa. Amb el nom de " Houswifitis", segons la publicació Centerscope en 1976, el "Síndrome de la mestressa", són símptomes nerviosos per la dedicació excessiva en la cura de la llar. En la cara oposada de la mateixa moneda, apareix la Síndrome de la Dona Treballadora: fatiga, irritabilitat, mal de cap i disminució de la libido per l'esgotament de fer dos treballs ( The Lancet , 1966). Una interessant paradoxa: la dona, ja sigui mestressa o surti a treballar, ha de cuidar-se del fantasma de l'estrès.

I si d'estrès parlem, entre totes les possibles causes hi ha una que mereix atenció per l'insòlita. Es tracta del "Síndrome del Marit Retirat", descrit en 1984 en el Webster Journal of Medicine . Els símptomes : tensió, mal de cap, depressió i ansietat en la dona d'un marit que acaba de jubilar-se. Com relata un article de la BBC, a Japó per exemple "s'estima que el 60% de les dones majors tenen un problema comú: els seus marits. Ja que després d'anys 'casats amb els seus treballs', els homes jubilats estan produint un efecte extraordinari en la salut de les seves companyes". I la causa és bastant simple: d'un dia per a un altre, l'esposa comença a conviure realment amb el seu marit, passant de veure'l només unes hores a estar 24 hores junts.

La recopilació de Anvari inclou també diverses curiositats dermatológiques, però sense dubtes la Dermatitis de vàter o "Toilet seat dermatitis" es duu tots els premis. Es tracta de la irritació de la pell per romandre massa temps assegut en el vàter ( Arxivi of Dermatology , 1933). També pot donar-se, segons un treball del Departament de Dermatología del Royal Gwent Hospital (Anglaterra), publicat en el 2005 en Pediatric Dermartology , la dermatitis de contacte al·lèrgic als seients de vàter de fusta, que estan ressorgint. Per a acabar, cal esmentar la foliculitis del jacuzzi (Spa pool folliculitis) o infecció dels fol·licles pilosos per una hidratació perllongada i l'oclusió de la pell (vestits de bany) dies després d'usar un jacuzzi contaminat.

Altres rareses. Entre els trastorns més insòlits d'aquest atípic figura la Alopècia Walkmania. El que significa que si s'usen auriculars grans per a escoltar música cura! perquè pot començar a caure el pèl. Exactament, va ser descrita en el "Journal of the American Medical Association" de 1984 com la "pèrdua de pèl per l'ús perllongat d'auriculars estèreo". El terme alopècia defineix la disminució o pèrdua del pèl, localitzada o generalitzada, temporal o definitiva de qualsevol tipus o origen. Una altra: la Alopècia de tracció, que es deu a la tracció contínua dels cabells, per exemple, per alguns tipus de pentinats o per l'ús freqüent de receptors de cap electrònics (com "telèfons sense mans") per períodes llargs de temps. La tensió danya els eixos del pèl i obstaculitza el creixement del pèl nou. També cal cuidar-se de no sofrir els "dits cervecers", una inflamació i pèrdua de sensibilitat -i fins i tot del dit- per col·locar l'anell de la llanda de cervesa en un dit, tal com ho consigna la revista JAMA en 1968 o de "cervell de bingo", segons el Canada's Leading Medical Journal (1982), que és un mal de cap provocat per la intoxicació de monòxid de carboni, que sofreix una persona després d'estar diverses hores en una sala de bingo en la qual hi ha molt públic fumador.

Finalment (veure llista completa), cal destacar per la seva raresa a la Creditcarditis. Segons el New England Medical Journal de 1966, la targetitis, és el dolor en els glútens i part del darrere de les cuixes a causa de el que alguns autors descriuen com la compressió sobre el múscul piramidal de la pelvis i el nervi ciátic per asseure's durant molt temps amb la cartera plena de targetes de crèdit en la butxaca del darrere dels pantalons.

"Estranyes i reals excuses mèdiques" és el títol d'aquesta increïblement rara, curiosa i simpàtica llista. Així que, com diu amb humor aquest enginyer en sistemes nord-americà, els quals estan cansats de donar excuses falses per a prendre's un dia de treball: "Provin aquestes!, són reals!".

Font: Clarín. Aportat per Gustavo Courault

TOP CATALÀ

El Bloc de la Mediterrània

Estadisticas Gratis